بحران آب در ایران؛ بنفشه زهرایی، استاد مدیریت منابع آب: تابستان ممکن است «آخرالزمانی» شود

برای پخش این فایل لطفا جاوا اسکریپت را فعال یا از یک مرورگر دیگر استفاده کنید.
توضیح ویدئو، بنفشه زهرایی، استاد مدیریت منابع آب دانشگاه تهران درباره وضعیت بحرانی منابع آبی ایران هشدار داد
بحران آب در ایران؛ بنفشه زهرایی، استاد مدیریت منابع آب: تابستان ممکن است «آخرالزمانی» شود

در گفت‌وگویی که اخیرا بنفشه زهرایی، استاد مدیریت منابع آب دانشگاه تهران با محمد فاضلی، جامعه‌شناس انجام داده که در کانال یوتیوب آقای فاضلی منتشر شده، هشدارهای جدی درباره وضعیت بحرانی منابع آبی ایران مطرح شده است.

او هشدار داد که تنها دو هفته برای پیشگیری از یک بحران جدی بی‌آبی در تابستان باقی مانده است. به گفته او، کمبود آب در فصل گرم می‌تواند شرایطی شبیه به «آخرالزمان» ایجاد کند و همه، از کودکان تا سالمندان، را دچار مشکلات جدی کند.

خانم زهرایی نبود هماهنگی میان نهادهای مسئول را یکی از موانع مقابله با بحران دانست و گفت: «وقتی از کمبود آب صحبت می‌شود، نباید ببینیم که شهرداری‌ها ساعت ۲ ظهر مشغول آبیاری چمن‌ها هستند. مسئولان باید صرفه‌جویی را از خود شروع کنند.»

خانم زهرایی با اشاره به اقدامات شرکت آب و فاضلاب تهران توضیح داد که این شرکت برای کنترل مصرف، به‌ صورت هدفمند فشار آب شبکه را کاهش داده و این اقدام تاثیر چشمگیری در کاهش مصرف آب در پایتخت داشته است. اما استفاده گسترده از پمپ‌های خانگی برای افزایش فشار آب، این سیاست را بی‌اثر کرده است.

چند روز پیش محسن اردکانی، مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب تهران گفت: «مجبور هستیم اعمال محدودیت فشار داشته باشیم، اما قطعی برنامه‌ریزی شده اعمال نشده. در منازل باید مخزن به ازای هر نفر ۷۵ لیتر تعبیه و بعد از مخزن پمپ تعبیه شود».

بنفشه زهرایی در گفتگو با محمد فاضلی همچنین به اهمیت اصلاح الگوی مصرف خانگی پرداخت و گفت که زمان دوش گرفتن باید به حداکثر ۸ دقیقه محدود شود. زهرایی توضیح داد: «اگر یک خانواده چهار نفره در تابستان، یک روز در میان دوش بگیرند و به‌جای ۲۰ دقیقه، فقط ۸ دقیقه از آب استفاده کنند، در طول دو ماه، به اندازه مصرف یک ماه کامل یک خانوار صرفه‌جویی خواهد شد.»

او در پایان تاکید کرد که مردم ایران هنوز تجربه زیسته‌ای از الگوی درست مصرف آب ندارند و تا زمانی که نتیجه سومصرف را مستقیما لمس نکنند، تغییر پایدار در رفتار مصرفی شکل نخواهد گرفت.

چند روز پیش از این محمد‌حسین امید، سرپرست دانشگاه تهران در چهلمین اجلاس روسای دانشگاه‌ها با حضور مسعود پزشکیان اعلام کرد در ۵۰ سال گذشته بیش از ۲۵۰ میلیارد متر مکعب مازاد مصرف آب در کشور وجود داشته و آب را ابرچالش ایران در حال حاضر و آینده دانست.

او با اشاره به بعضی پروژه‌هایی که در کشور اجرا شده گفت راهکارهای انحرافی که تا کنون در کشور اجرا شده است موثر نبوده و با این روند امکان مدیریت بحران آب کشور وجود ندارد.