دفتر احمد الشرع، رئیسجمهوری سوریه، روز شنبه «آتشبس فوری» اعلام کرد. این پس از آن است که تام باراک، فرستاده ایالات متحده در ترکیه، اعلام کرد که اسرائیل و سوریه پس از روزها خشونت مرگبار در منطقه عمدتا دروزینشین سویدا با آتشبس موافقت کردهاند.
دفتر الشرع از «همه طرفها» خواست به آتشبس «کاملا احترام بگذارند». این آتشبس پس از بمباران نیروهای وزارت دفاع سوریه برای وادار کردن آنها به عقبنشینی از سویدا برقرار شد.
پیش از آن، تام باراک روز جمعه در شبکه اجتماعی اکس نوشت: «ما از دروزیها، بادیهنشینها و سنیها میخواهیم که سلاحهایشان را زمین بگذارند و به همراه سایر گروههای قومی یک هویت جدید و متحد سوری بسازند.» او تاکید کرد که اسرائیل و سوریه با آتشبس مورد حمایت ترکیه، اردن و همسایگان موافقت کردهاند.
شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی، نیز روز پنجشنبه در تماس تلفنی با وزیر خارجه ایالات متحده، توقف فوری تجاوز اسرائیل به خاک سوریه را خواستار شد و بر اهمیت تلاشهای مشترک در حمایت از اقدامهای دولت سوریه برای برقراری امنیت، حاکمیت قانون و حفظ وحدت و صلح داخلی این کشور تاکید کرد.
به گزارش رویترز، اسرائیل در روزهای گذشته به دمشق حملات هوایی کرده و به نیروهای دولتی در جنوب سوریه حمله کره است. اسرائیل خواستار عقبنشینی نیروهای ارتش سوریه از سویدا شده و تاکید کرده بود که هدفش از این حملات محافظت از دروزیهای سوریه است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته یک مقام اسرائیلی، تلآویو با دسترسی محدود نیروهای سوری به منطقه سویدا در جنوب سوریه، برای دو روز، موافقت کرده است.
رئیسجمهوری سوریه نیز اواخر روز جمعه اعلام کرد که نیروهایی که در سویدا مستقر میشوند وظیفه پایان دادن به درگیریها را برعهده دارند.
دمشق اوایل این هفته نیروهای دولتی را برای سرکوب درگیریها اعزام کرد، اما آنها به اعمال تخلفات گسترده علیه دروزیها متهم شدند و قبل از عقبنشینی در روز چهارشنبه، اسرائیل با آنان حمله کرد.
اسرائیل بارها گفته بود که به نیروهای سوری اجازه استقرار در جنوب این کشور را نخواهد داد، اما روز جمعه اعلام کرد که به آنها فرصت کوتاهی برای پایان دادن به درگیریهای جدید در آنجا میدهد.
یک مقام آگاه، که نخواست نامش فاش شود، به خبرنگاران گفت: «با توجه به بیثباتی جاری در سویدا، اسرائیل موافقت کرده است اجازه ورود محدود نیروهای امنیتی داخلی سوریه را به منطقه سویدا برای ۴۸ ساعت آینده بدهد.»
اسرائیل متعهد شده است که از جامعه دروزی این منطقه در برابر حملات محافظت کند. در همین حال، احمد الشرع اسرائیل را به تلاش برای ایجاد تفرقه در سوریه متهم کرده و تعهد کرده است که از دروزیها محافظت میکند.
شبکه حقوق بشر سوریه اعلام کرد که از روز یکشنبه تاکنون ۳۲۱ مورد مرگ را ثبت کرده است که در میان آنها نیروهای پزشکی، زنان و کودکان نیز بودهاند. این شبکه گفت که این موارد شامل اعدامهای میدانی همه طرفها نیز میشود.
وزیر امور اضطراری سوریه گفت که بیش از ۵۰۰ زخمی درمان شدهاند و صدها خانواده از شهر تخلیه شدهاند.
ساکنانی که در سویدا ماندهاند به رسانهها گفتند که با کمبود غذا و آب مواجهاند و برق شهر چند روز است که قطع شده است. بهرغم آتشبس اعلامشده، دروزیهای سویدا نگران انتقامجوییاند و میگویند که به نظر نمیرسد درگیریها کاملا متوقف شده باشد.
رئیس دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز از مقامهای موقت سوریه خواست درمورد نقض گسترده حقوق بشر در طول جنگ، ازجمله اعدامهای بدون محاکمه و آدمربایی، پاسخگو باشند.
دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد که دستکم ۱۳ نفر که مرگش آنها در روز سهشنبه ثبت شده، بهطور غیرقانونی کشته شدهاند. بنا بر این گزارش، شش مرد نیز در همان روز بدون محاکمه و در نزدیکی محل سکونتشان اعدام شدهاند.
آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد هم روز جمعه از همه طرفها خواست اجازه دسترسی بشردوستانه را بدهند.
خشونتها در سویدا در حالی بالا گرفته است که این شهر از کانونهای نسبتا آرام در جریان جنگ داخلی ۱۳ ساله سوریه به شمار میآمد. این منطقه از مراکز اصلی سکونت دروزیهای سوریه است.
دروزیها، یکی از فرقههای مذهبی منشعب از اسلام در شام هستند که عموما در سوریه، لبنان، اسرائیل و اردن ساکناند. جمعیت آنها حدود یک و نیم میلیون نفر است، اما در برخی کشورهای غربی و حاشیه خلیج فارس نیز جوامع بانفوذی تشکیل دادهاند. ریشه شکلگیری این فرقه به قرن یازدهم میلادی و سفر یک واعظ اسماعیلی از خراسان به مصر بازمیگردد. دروزیها بهدلیل آموزههای بدعتآمیز و متفاوتشان عموما سلوکی پنهان و در پرده دارند.
دروزیها شاخهای از شیعه اسماعیلیاند، اما خود را مسلمان نمیدانند. باور آنها ترکیبی از باورهای شیعی، فلسفه یونانی و هندوئیسم است. اعتقاد آنها به تناسخ و گردش ارواح از یونان باستان و هندوئیسم گرفته شده که به دین آنها رنگ و بویی عرفانی میبخشد.