صدراعظم آلمان پیمان دوستی با بریتانیا را "تاریخی" توصیف کرد
۱۴۰۴ تیر ۲۶, پنجشنبهفریدریش مرتس، صدراعظم آلمان و کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، روز پنجشنبه ۲۶ تیر (۱۷ ژوئیه) یک سند ۲۷ صفحهای "پیمان دوستی" را امضا کردند که نه تنها به تقویت همکاریهای آلمان و بریتانیا میپردازد، بلکه هدف آن گسترش این مناسبات است.
در متن پیمان آمده است که هر دو کشور "با توجه به دگرگونیهای بنیادین در محیط ژئوپولیتیکی، خواهان همافزایی توانهای خود هستند تا آیندهای مملو از رفاه، امنیت و پایداری را برای شهروندان خود و جوامع باز و دموکراتیک خود رقم زنند."
استارمر از این پیمان بهعنوان "نخستین" از نوع خود یاد کرد. مرتس نیز آن را "روزی تاریخی" برای روابط دوجانبه خواند و گفت که چنین پیمانی مدتهاست که لازم بوده است.
پیمانی همهجانبه
مرتس تأکید کرد: «ما میخواهیم همکاریهای نزدیکتری داشته باشیم، بهویژه پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا.» این همکاری قرار است حوزههایی از جمله سیاست خارجی و داخلی، اقتصاد، فناوری و همچنین سیاست مهاجرت را در بر بگیرد. برنامههای مشخص برای همکاری نزدیکتر در قالب یک نقشهراه مستقل تدوین شدهاند.
استارمر نیز گفت که این توافق بریتانیا و آلمان را "بیش از هر زمان دیگری به یکدیگر نزدیک خواهد کرد." زمینهسازیها برای این توافق در جریان دیدار مرتس از بریتانیا در ژوئن ۲۰۲۵ نیز صورت گرفت.
آلمان یکی از مهمترین شرکای بریتانیاست، اما تنها شریک آن نیست. لندن همچنین به دنبال نزدیکی بیشتر با فرانسه است. فرانسه بههمراه بریتانیا تنها قدرتهای هستهای اروپا هستند که نقشی کلیدی برای تامین امنیت در اروپا را دارند.
بیشتر بخوانید:پیشنهاد جنجالی مرتس: بازنگری در سیاست هستهای آلمان
اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه وله
از آغاز ماه جاری، لندن و پاریس توافق کردهاند که در حوزه دفاعی و بازدارندگی هستهای هماهنگیهای بیشتری با یکدیگر داشته باشند. در موضوع مهاجرت نیز این دو کشور به یکدیگر نزدیکتر شدهاند و اخیراً بر سر نوعی سیستم تبادل توافق کردهاند، به امید آنکه مهاجرت از طریق کانال مانش را کاهش دهند.
امنیت در راس همکاریها
همکاری نزدیکتر میان آلمان و بریتانیا خواستهای دوطرفه است. مرتس بارها اهمیت بریتانیا بهعنوان شریک راهبردی را یادآور شده و دولت بریتانیا نیز پس از آغاز به کار دولت استارمر، بهروشنی خواستار همکاری فشردهتر شده بود.
نمونه آن سفر نخست دیوید لامی، وزیر خارجه جدید بریتانیا، به برلین در ژوئیه سال گذشته بود؛ او نخستین سفر رسمی خود را به دیدار با وزیر امور خارجه وقت آلمان، آنالنا بربوک، اختصاص داد.
علاوه بر مزایای اقتصادی، این پیمان پیش از هر چیز به دنبال ایجاد امنیت است. با توجه به تهدیدات روسیه که در پی تهاجم نظامی به اوکراین روشنتر شده، در پیمان بر "تعهد عمیق به دفاع متقابل" تأکید و این وعده گنجانده شده است که در صورت حمله مسلحانه به یکی از طرفین، کشور دیگر بهویژه از طریق ابزار نظامی به کمک خواهد آمد.
دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید
همچنین، آلمان و بریتانیا با نزدیکتر شدن به یکدیگر بهعنوان شرکای تجاری، به دنبال ایجاد ثبات در برابر دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا هستند. سیاست تعرفهای رئیسجمهور ایالات متحده موجب نگرانی شده و این پرسش همواره مطرح است که کشورهای عضو ناتو تا چه اندازه میتوانند همچنان به آمریکا بهعنوان یک شریک اتحاد اتکا داشته باشند.
بیشتر بخوانید:نزدیکی مجدد بریتانیا و اتحادیه اروپا؛ از امور دفاعی تا تجاری
در آغاز سال ۲۰۲۱، خروج رسمی بریتانیا از اتحادیه اروپا موسوم به برگزیت، مطابق با رأی اکثریت مردم این کشور، اجرایی شد. از آن زمان، بریتانیا در تلاش است تا با انعقاد توافقهای دوجانبه، روابط خود با کشورهای عضو اتحادیه اروپا را تقویت کند.