ترکیه دیگر مقصد ارزانی برای گردشگران نیست
۱۴۰۴ تیر ۲۹, یکشنبهزمان گردشگری ارزان در ترکیه ظاهرا به پایان رسیده است. قیمت بسیاری از هتلها و رستورانها و کافهها چه در سواحل دریای اژه و چه در استانبول و سایر شهرهای ترکیه به شدت افزایش پیدا کرده است، این را اداره آمار ترکیه میگوید.
بر اساس دادههای اداره آمار ترکیه در ماه ژوئن امسال قیمت هتلها و رستورانها در این کشور ۳۶ درصد گرانتر از ماه ژوئن سال گذشته بوده است.
اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه وله
دفاتر مسافرتی و پورتالهای مخصوص رزرو آنلاین سفر، کاهشی ۱۰ درصدی در رزرو سفر به ترکیه را نشان میدهند. این مسئله تاثیر منفی بر اقتصاد ترکیه نیز گذاشته است.
۱۳درصد از اقتصاد ترکیه از طریق توریسم تامین میشود. آژانس توسعه تجارت خارجی آلمان Trade & Invest به سایت شبکه اول تلویزیون این کشور میگوید: «گردشگری تاثیر قابل توجهی بر اقتصاد کشور دارد، وقتی در نظر بگیریم که گردشگری ارز خارجی به کشور وارد میکند و یا شغل ایجاد میکند و برای بخشهایی مانند مهمانداری، حمل و نقل یا تجارتهای خرد مثل یک محرک عمل میکند.»
افت مداوم ارزش لیر
یکی از نکات مثبت برای گردشگرانی که به خصوص از آلمان و اروپا به ترکیه میروند، ارزش پایین لیر به نسبت یورو است. سقوط ارزش لیر همچنان ادامه دارد و یک دلیل عمده آن هم سیاستهای اقتصادی رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه است که علیرغم توصیههای کارشناسان اقتصادی در برابر بالا رفتن بهره بانکی مقاومت کرد و باعث افزایش تورم شد.
دو سال پیش بانک مرکزی ترکیه نرخ بهره پایه را برای اولین بار افزایش داد تا بتواند تورم را مهار کند. در حال حاضر نرخ بهره پایه بانک مرکزی ترکیه ۴۶ درصد است در نتیجه قرض گرفتن برای شرکتها و مصرف کنندگان گرانتر تمام میشود و بدهیهای دولت هم افزایش مییابد.
بیشتر بخوانید: ترکیه رکورد جدیدی در جذب گردشگر ثبت کرد؛ ایرانیان در صدر
با این همه نرخ تورم کندتر از آنچه پیشبینی میشد کاهش پیدا کرده است. در ماه ژوئن نرخ تورم رسمی اعلام شده از سوی دولت ترکیه ۳۵ درصد بود اما کارشناسان مستقل و نهادهای تحقیقاتی میگویند نرخ تورم واقعی میتواند تا دوبرابر این رقم باشد.
اقتصاد ترکیه نیز مانند همهجا تحت تاثیر رویدادهای سیاسی نیز قرار دارد. پس از دستگیری شهردار استانبول؛ اکرم اماماوغلو کاهش ارزش لیر سرعت بیشتری گرفت.
کارشناس ارز خارجی کومرتس بانک آلمان میگوید: «بانک مرکزی ترکیه تلاش میکند اقتصاد را بر لیر متمرکز کند و یورو و دلار کمتری مورد استفاده قرار گیرد و با استفاده از ذخایر ارزی سعی در تثبیت قیمت ارز دارد.»
دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید
در حقیقت بانک مرکزی ترکیه تلاشمیکند برای جلوگیری از سقوط ارزش لیر از ذخایر ارزی (طلا، یورو و دلار) استفاده کند مثلا به صورت فروش دلار برای خرید لیر تا ارزش لیر بالا بماند اما به عقیده این کارشناس این سیاست منجر به آن شده که سطح ذخایر ارزی دیگر در حد مطلوب نباشد.
با همه اینها طبق آمار وزارت گردشگری و فرهنگ ترکیه در سال ۲۰۲۴ (سال گذشته میلادی) بیش از ۱۸ میلیون و ۵۰۰ هزار گردشگر خارجی تنها به استانبول و بیش از ۱۵ میلیون و ۹۰۰ هزار گردشگر خارجی به آنتالیا رفتهاند.